Χωρίς αντίκρυσμα οι θυσίες του λαού

 

Οι αριθμοί του Προϋπολογισμού διαψεύδουν τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης.

            Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή και έγινε νόμος του Κράτους ο Προϋπολογισμός του έτους 2014 και ο απολογισμός του έτους 2013.

            Μία απλή ανάγνωση των αριθμών και των αναφορών που γίνονται σ΄ αυτόν το νόμο, αποκαλύπτει ο αναγνώστης ότι τα μεγάλα λόγια της Κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε στο τέλος της σκληρής οικονομικής πολιτικής, είναι εκτός πραγματικότητας.

            Συγκεκριμένα: Η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του έτους 2014 αναφέρει (σελ. 138): «Το 2014 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 325.600 εκατ. ΕΥΡΩ ή 177,8 % στο ΑΕΠ …». Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το έτος 2009, που η χώρα μας θεωρήθηκε ότι χρεοκόπησε και αυτό χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για να δεχθεί το Μνημόνιο και την κηδεμονία της Τρόικα, το χρέος αυτό ανέρχονταν στο 119 % του ΑΕΠ, γίνεται πλέον σαφές, σε αντίθεση προς τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης, ότι η μνημονιακή πολιτική, όχι μόνο δεν έσωσε τη χώρα, αλλά, αντίθετα, την κατέστρεψε. Παράλληλα, ευτέλισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, εξαθλίωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δημιούργησε ανθρωπιστική και πολιτική κρίση.

            Ακόμη, δημιούργησε παρατεταμένη ύφεση, η οποία οδήγησε σε μείωση του Α.Ε.Π., μόνο κατά τα τρία τελευταία χρόνια (2011 – 2013) κατά 23,6 δισ. ΕΥΡΩ. Συγκεκριμένα, ενώ το Α.Ε.Π. το 2011 ανέρχονταν σε 208,5 δισ. ΕΥΡΩ το 2013 κατήλθε στο ποσό των 182,9 δισ. ΕΥΡΩ, ενώ το 2014 προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα είναι 183 δισ. ΕΥΡΩ (βλ. σελ. 138 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2014).

            Όσον αφορά τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης  ότι έχουμε δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ΕΥΡΩ περίπου το έτος 2013, που θα διανεμηθεί δήθεν στους φτωχούς κατά την προεκλογική περίοδο του Απριλίου 2014, αυτό μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Γιατί στην ίδια έκθεση του Προϋπολογισμού (σελ. 142) αναφέρεται ότι: «Οι δαπάνες  εξυπηρέτησης του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 18.997 εκατ. ΕΥΡΩ το 2013…».

            Αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι στη σελ. 73 της ίδιας Έκθεσης του Προϋπολογισμού αναφέρεται ότι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης του έτους 2013 ανέρχονται στα 6.187 δισ. ΕΥΡΩ, που θα πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο Προϋπολογισμό.

            Από όλα τα ανωτέρω στοιχεία της ίδιας της Κυβέρνησης  προκύπτει ότι η Χώρα και ο Λαός πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική και ότι οι τεράστιες θυσίες των πολιτών είναι χωρίς αντίκρυσμα. Κατά συνέπεια και οι μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας.

            Οι θυσίες αυτές εξυπηρετούν μόνο τους δανειστές και τα κυρίαρχα κράτη της Ε.Ε. και όχι την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

            Γι’ αυτό καλά θα κάνει η Κυβέρνηση να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην προσπαθεί να ωραιοποιήσει μια τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χώρα και την Κοινωνία.

            Τελικά, αντί για μεγάλα ψεύτικα λόγια, χρειάζεται ριζική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αν θέλουν να σώσουν τη Χώρα και το Λαό τα Κόμματα και οι Κυβερνήσεις.

            Χρειάζεται μια οικονομική πολιτική που να προωθεί το τρίπτυχο: Σταθεροποίηση, με ανάπτυξη και κοινωνική προστασία και όχι σταθεροποίηση με ύφεση, με ανεργία, με κοινωνική εξαθλίωση και κατεδάφιση του Κράτους Πρόνοιας.