ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΤΟΝΤΑ

 

ΑΡΘΡΟ

Του Δημήτρη Τσοβόλα, τέως Υπουργού Οικονομικών

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΤΟΝΤΑ

 

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία από πολλών ετών έχει ως στρατηγική πολιτική την συνιδιοκτησία και την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής η Τουρκία διαχρονικά έχει κάνει τακτικές κινήσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων. Πολλές φορές επιχείρησε και επιχειρεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Ξεκίνησε από  τα Ίμια. Μετά με το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης πέτυχε να συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Σημίτη να εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, με το οποίο η Ελλάδα για πρώτη φορά αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και ότι καμία από τις δύο χώρες (ουσιαστικά η Ελλάδα) δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια, αν δεν συμφωνήσει η άλλη χώρα (δηλαδή η Τουρκία). Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Σημίτης, τον Δεκέμβριο του 1999, παραιτήθηκε από το ΒΕΤΟ της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απελευθέρωσε το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο υπέρ της Τουρκίας, που αμέσως μετά η Τουρκία εισέπραξε σημαντικά ποσά από την Ε.Ε. Μέχρι τότε, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιούσαν την απειλή του ΒΕΤΟ, ως μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο για να πιεστεί η       Τουρκία να λύσει το Κυπριακό και να υποχρεωθεί να συμφωνήσει για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ασφαλώς τίποτα από τα τελευταία δεν έγινε, ενώ αντιθέτως η Τουρκία εισέπραξε και εισπράττει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Μετά ταύτα η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Καθημερινά παραβιάζει τον εναέριο και θαλάσσιο εθνικό χώρο, προωθώντας την γκριζοποίηση νησιών και νησίδων. Υπόγραψε το Τουρκολυβικό σύμφωνο και επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της εθνικό χώρο. Τώρα έφθασε στο σημείο η θρασύτητα και η προκλητικότητα να οδηγήσει την Τουρκία στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ. Και εμείς τι κάνουμε για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Εκδίδουμε δακρύβρεχτες ανακοινώσεις, εκφράζουμε την λύπη μας με άκαρπες ανακοινώσεις, συνεχίζουμε μια διπλωματική συμπεριφορά ήπιας αντίδρασης στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.  Η ηγεσία της χώρας μας, υπακούοντας στις βλαπτικές για τα εθνικά μας συμφέροντα προτροπές διαλόγου των υπερεθνικών οργανισμών και των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, υποχωρεί συνεχώς και δημιουργεί την πεποίθηση στην Τουρκία και στις ηγέτιδες δυνάμεις της Δύσης, ότι τελικά θα δεχτούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, για να παραχωρήσουμε με βεβαιότητα -σε τέτοια περίπτωση- κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πιστεύει αλήθεια η πολιτική ηγεσία της χώρας μας ότι θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία στην επίλυση του Κυπριακού και στην προστασία των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο; Γιατί αν πιστεύει κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνη και θα φέρει πολλά δεινά.  

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

  1. Πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να γίνει σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για χάραξη εθνικής στρατηγικής, που αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει.  Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται, γιατί θέλει να υπακούει στα κελεύσματα της Γερμανίας.
  2. Θα πρέπει να απαιτήσουμε αποτελεσματικά και ανυποχώρητα από την Ε.Ε. να προωθήσει συγκριμένες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, να σταματήσουν άμεσα οι προενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας και η χρηματοδότησή της από την Ε.Ε.. Επίσης να ζητήσουμε την άμεση αμυντική ενίσχυση της χώρας μας για την προστασία των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά.
  3. Να δηλωθεί στην Ε.Ε. με όλους του νόμιμους τρόπους ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι ανωτέρω απαιτήσεις μας, η χώρα μας θα προβάλει ΒΕΤΟ στα θεσμικά όργανα για να παρεμποδίσει την λήψη άλλων αποφάσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλων χωρών της Ε.Ε..
  4. Πρέπει άμεσα να απαιτήσουμε από τις ΗΠΑ και το  ΝΑΤΟ να λάβουν ξεκάθαρη και πρακτικά υλοποιήσιμη θέση υπέρ της Ελλάδας και σε βάρος της Τουρκίας, για αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας, προκειμένου να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες διεκδικήσεις της σε βάρος της χώρας μας. Να εγκαταλείψουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων που ενθαρρύνει την Τουρκία και την καθιστά επικίνδυνη δύναμη στην περιοχή. Διαφορετικά να δηλωθεί ρητά και κατηγορηματικά, χωρίς καμία υποχώρηση, ότι θα αναστείλουμε την εφαρμογή της αμυντικής σύμβασης Ελλάδας – ΗΠΑ με την οποία εγκρίθηκε πρόσφατα η δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα μας (Αλεξανδρούπολη κλπ) και η αναβάθμιση των υπαρχουσών βάσεων. Δεν μπορούν οι λεγόμενοι «σύμμαχοι» να μας θεωρούν δεδομένους και να εξυπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα χωρίς κανένα αντάλλαγμα για την χώρα μας.  

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αμυνθούμε και να μη μας  οδηγήσει η Τουρκία με την στήριξη των ΗΠΑ και των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε., σε εθνικό ακρωτηριασμό.

Σε αυτές τις κρίσιμες εποχές, η χώρα μας χρειάζεται πολιτική και πνευματική ηγεσία με ΑΡΕΤΗ & ΤΟΛΜΗ. Χρειάζεται επίσης εθνική λαϊκή ενότητα και εθνική συνεννόηση. Η μυστική   διπλωματία, καθώς και η διχαστική πολιτική των προανακριτικών και εξεταστικών επιτροπών, ρίχνουν νερό στο μύλο της Τουρκίας και των ξένων μεγάλων δυνάμεων. Εξυπηρετούν τα ξένα συμφέροντα και ζημιώνουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι καιροί ου μενετοί.