Πανηγυρίζουν για τη φτώχεια

 

Τις τελευταίες ημέρες η τρικομματική μονεταριστική Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη δήθεν ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 250 εκατ. ΕΥΡΩ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Κατ’ αρχάς είναι ανακριβές ότι διαμορφώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί πάντοτε οι δαπάνες το πρώτο εξάμηνο συγκρατούνται, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο, που οι δαπάνες εκτοξεύονται στα ύψη, λόγω εγγραφής στον Προϋπολογισμό, με αυθαίρετο τρόπο, μειωμένων δαπανών για επιχορηγήσεις στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στους άλλους δημοσίους φορείς, καθώς  και στις λειτουργικές δαπάνες. Τα τελευταία τρία χρόνια δε που έπαυσε ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώνει τους εσωτερικούς δανειστές, η μείωση των κρατικών δαπανών είναι πλασματική και όχι πραγματική. Με δεδομένο δε ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαπιστώθηκε υστέρηση εσόδων κατά 350 εκ. ΕΥΡΩ περίπου, είναι φανερό ότι το τρίμηνο αυτό δεν έχουμε πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πρωτογενές έλλειμμα.

Πέραν, όμως, των ανωτέρω δημοσιονομικών δεικτών, η ύφεση συνεχίζεται, η ανεργία και οι νεόπτωχοι αυξάνονται, ο δε περιορισμός του κοινωνικού κράτους δεν έχει τελειωμό. Βεβαίως, για την τρικομματική Κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της βλέπει την κοινωνία ως μάζα μέσα από αριθμούς και αδιαφορεί για τους ανθρώπους αποτελεί επιτυχία για πανηγυρισμούς η βελτίωση  (που δεν υπάρχει) των δημοσιονομικών δεικτών που γίνεται μέσα από εξαθλίωση των ανθρώπων, κατεδάφιση του δικτύου κοινωνικής και εργασιακής προστασίας και μέσα από άκριτη ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτή, όμως, η  οικονομική πολιτική δεν εξυπηρετεί τη χώρα και τους πολλούς. Εξυπηρετεί μόνο τους διεθνείς δανειστές και τους ολίγους οικονομικά ισχυρούς, που εκμεταλλεύονται τη χώρα και τους εργαζόμενους. Αυτή η οικονομική πολιτική είναι οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδη. Δεν οδηγεί στην ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των πολλών. Γι’ αυτό χρειάζεται πολιτική ξανά και όχι διαχείριση. Χρειάζεται η χώρα μια άλλη τελείως διαφορετική οικονομική πολιτική που να προωθεί την πραγματική ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική προστασία. Αυτή είναι η μόνη οικονομική πολιτική που μπορεί να αποτρέψει την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.