Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

ΑΡΘΡΟ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση πριν τις εκλογές είχε ετοιμάσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Ήταν το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση το οποίο αποκάλεσε νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος. Αυτό ψηφίστηκε από την Βουλή αμέσως μετά τις εκλογές, όταν όλη η Αντιπολίτευση βρίσκονταν σε αδράνεια. Με τον νόμο αυτό ο Πρωθυπουργός συγκέντρωσε όλες τις αρμοδιότητες στον εαυτό του, με πρώτη βασική Υπηρεσία την ΕΥΠ. Στόχος ο πλήρης έλεγχος και η κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου η Κυβέρνηση να προωθήσει την νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της, την εξωτερική πολιτική της υποτέλειας και εξάρτησης καθώς και για να την χρησιμοποιήσει για την παρακολούθηση της αντιπολίτευσης  και αντιφρονούντων πολιτών. Δηλαδή αντί για την αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, συγκεντρώθηκαν όλες στον Πρωθυπουργό, γυρίζοντας πίσω δεκαετίες. Παράλληλα ψήφισε νομοσχέδιο για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με κατάργηση ή περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνθηκών αμοιβής εργασίας, προς όφελος της μεγάλης εργοδοσίας. Ακόμη στήνει Ειδικά Δικαστήρια κατά των αντιπάλων της, με έκτακτες και παράνομες διαδικασίες, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα των υπόπτων – κατηγορουμένων, με την χρήση και παράνομων αποδεικτικών μέσων.

Προαναγγέλλουν οι Υπουργοί δικαστικές αποφάσεις και με αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις προσπαθούν να εκφοβίσουν Εισαγγελείς και Δικαστικές που ερευνούν υποθέσεις μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος. Έφθασαν στο σημείο Υπουργός να δηλώνει στη Βουλή ότι Εισαγγελείς που διερευνούν το σκάνδαλο NOVARDIS, θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο και θα πάνε φυλακή, γεγονός που ανάγκασε τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εκδώσουν ανακοίνωση, καθώς και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Βέβαια μόνο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αντέδρασε, γιατί προφανώς θεώρησε ως φυσιολογική την  παράκαμψη των Δικαστικών οργάνων και την προαναγγελία καταδικαστικών αποφάσεων από τους εμπλεκόμενους μάλιστα σε διερευνώμενες δικαστικές υποθέσεις τέως και νυν Υπουργούς. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών μπαίνουν σε καραντίνα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα άνομα και τα κομματικά συμφέροντα της ΝΔ. Ταυτόχρονα εμπλεκόμενοι σε διερευνώμενες δικαστικές υποθέσεις τέως και νυν Υπουργοί επί δύο συνεχή χρόνια καταθέτουν μηνύσεις κατά των Εισαγγελέων καταπολέμησης της διαφθοράς και αιτήσεις εξαίρεσής τους, παρότι κατ’ επανάληψη έχουν τεθεί στο αρχείο οι προηγούμενες μηνύσεις και αιτήσεις εξαίρεσης, παρεμποδίζοντας έτσι τις δικαστικές έρευνες και παρεμβαίνοντας τελείως παράνομα στο έργο της Δικαιοσύνης .

Συγκρότησαν επίσης με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, Προκαταρκτική Επιτροπή για την διερεύνηση δήθεν ποινικών ευθυνών σε βάρος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, χωρίς να περιγράψουν στοιχειωδώς τις πράξεις για τις οποίες τον καταγγέλλουν. Εξαιρούν παρανόμως από την Προκαταρκτική Επιτροπή μέλη που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση, ανοίγουν την κάλπη στην Ολομέλεια της Βουλής, καλούν τους φερόμενους ως υπόπτους χωρίς να συλλέξουν πρώτα αποδεικτικό υλικό, όπως απαιτεί ο νόμος, δεν τους χορηγούν εύλογο χρόνο για να μελετήσουν την δικογραφία άνω των διακοσίων χιλιάδων σελίδων, καλούν για παροχή εξηγήσεων τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και κατά την διάρκεια αυτών καθημερινά έρχονται εκατοντάδες έγγραφα χωρίς να δίνουν έστω και ελάχιστη προθεσμία για να μελετήσει τα νέα έγγραφα και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του. Το τελείως δε εξωφρενικό είναι ότι και μετά το πέρας της λειτουργίας της Επιτροπής, αυτή δέχεται έγγραφα χωρίς καν να καλέσει εκ νέου τον φερόμενο ως ύποπτο να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις. Και εδώ η νομιμότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα του φερόμενου ως υπόπτου στην καραντίνα γιατί πρέπει να προωθηθούν τα άνομα κομματικά σχέδια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Και βέβαια το παρακράτος στηρίζεται και επιβεβαιώνεται από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Τελικά ρυθμιστής της πολιτικής ζωής ένας ιδιώτης, ο οποίος παρότι εξετάστηκε παράνομα ως μάρτυρας, πριν την διερεύνηση των κατηγοριών, στέλνει συνεχώς παράνομα μέσα, πράγμα που απαγορεύεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Γιατί ο μάρτυρας καταθέτει αυτά που γνωρίζει ή πληροφορείται από κάποιο συγκεκριμένο  πρόσωπο και δε δικαιούται να καταθέτει έγγραφα, ακόμη και νόμιμα. Αυτό το διακαιούνται μόνο οι διάδικοι και οι Εισαγγελείς. Τώρα κατάθεσε νομοσχέδιο η Κυβέρνηση με το οποίο τουλάχιστον περιορίζει σημαντικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι από το φθινόπωρο τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα θα είναι πολύ σοβαρά και θα προκαλέσουν μεγάλη κοινωνική έκρηξη. Γιαυτό προετοιμάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την καθυπόταξη του λαού. Απ’ ότι φαίνεται δε, μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν και τις απαράδεκτες και βλαπτικές για τα εθνικά μας συμφέροντα δηλώσεις του Ροζάκη, Προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας  του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι δήθεν το Καστελόριζο  δεν είναι συνέχεια της Δωδεκανήσου, η Κυβέρνηση, κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ίσως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απαράδεκτες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία  για υποχωρήσεις στο Αιγαίο. Γιαυτό, φοβούμενη λαϊκές αντιδράσεις και για το θέμα αυτό, θέλει να καταργήσει ή να περιορίσει το δικαίωμα για συναθροίσεις.

Ταυτόχρονα, με αδιαφανείς διαδικασίες μοιράζει η Κυβέρνηση χρήματα - είκοσι εκατομμύρια -  σε Μ.Μ.Ε., χωρίς να αποκαλύπτει τα ποσά που έδωσε σε καθένα από αυτά, σαν να είναι δική της περιουσία το δημόσιο χρήμα. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η λογοδοσία της κυβέρνησης  είναι περιττοί δημοκρατικοί θεσμοί.

Είναι σαφές, για όλους τους παραπάνω αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, ότι, η κυβέρνηση θέτει την Δημοκρατία σε καραντίνα. Πιστεύω όμως ότι ο λαός πολύ σύντομα θα αντιδράσει, δεν θα ανεχθεί περαιτέρω αυτές τις αντιδημοκρατικές πολιτικές πράξεις και συμπεριφορές, όσα ΜΜΕ και αν ελέγχει η κυβέρνηση με τα οποία προσπαθεί να χειραγωγήσει του πολίτες.  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ θα νικήσουν.   

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα το Παρόν" την Κυριακή 5/7/2020